Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Priset på en hemförsäkring kan variera mellan olika försäkringsbolag då prissättningen i Sverige är fri. Det kan faktiskt skilja ganska mycket i månadskostnad mellan den billigaste och den dyraste försäkringen.

Det betyder att man bör jämföra olika försäkringsbolag för att vara säker på att man får rätt försäkring till det bästa priset. När man jämför priser bör man tänka på några viktiga saker. För det första att man kollar på innehållet i försäkringen, då de inte är exakt lika.

Olika försäkringsbolag kan lägga in lite olika bra villkor och kanske även lägga till eller ta bort vissa delar. Det gör att billigaste försäkringen kanske inte är den mest prisvärda alltid. Den billigaste försäkringen kan vara sämre och det är ju inte alltid man vill offra kvalitet för pris.

Man ska även tänka på att det kan finnas vissa rabatter att få från försäkringsbolagen. Framför allt kan man få en samlingsrabatt när man samlar många försäkringar hos samma bolag. Det kan gå att få helt ok rabatt om man bara har två eller tre försäkringar.

Faktorerna bakom försäkringspremien 

Hur mycket din hemförsäkring kostar beror på flera olika faktorer. De främsta faktorerna är bostadsytan och hur hög självrisk du väljer. Ju högre din självrisk är desto lägre blir premien.

Området du bor i kan också påverka priset. Är det exempelvis ett område som oftare drabbas av inbrott kan premien stiga i pris.

Andra faktorer som påverkar premien på hemförsäkring är:

  • Värdet på ditt lösöre (dina saker i hemmet).
  • Din ålder. Studenter och pensionärer kan få billigare försäkringar. 
  • Om din bostad är larmad, har säkerhetsdörrar och andra säkerhetshöjande funktioner.
  • Om du har flera försäkringar hos samma försäkringsbolag. Detta kan ge dig ett rabatterat pris, som jag nämnde tidigare.

En del kanske tror att priset på bostaden man bor i vägs in i försäkringspremien och att det blir dyrare om man har en dyrare bostad. I grund och botten är detta dock inte sant. Det finns ej någon direkt koppling mellan pris på bostad och försäkringspremien. Den kan dock påverkas indirekt av bostadens pris på så vis att en dyrare bostad kanske också är större, vilket gör den dyrare att försäkra.

 

Nya premiehöjningar 

Inför varje nytt försäkringsår kan en prisökning göras. De senaste åren har man sett en stadig ökning på nästan 25 procent för både hyresrätts-, bostadsrätts-, och villahemförsäkringarna. 2014 kostade en genomsnittspremie för en hemförsäkring ca. 1323 kronor om året. 2017 låg genomsnittspriset på 1730 kronor.

Dessa höjningar ska dock inte ha något med bostadspriserna att göra. Hemförsäkringar blev inte billigare efter bostadskraschen på 90-talet, och de har inte blivit billigare trots att man sedan en tid har sett tecken på en ny lågkonjunktur på bostadsmarknaden.

Varför en premieökning görs är upp till varje försäkringsbolag, men generellt brukar bolagen peka på faktorer som renoveringar, dyrare lösöre och förändringar i området. Sedan 2009 har man sett en ökning av vattenskador vid renoveringar, vilket också har påverkat priserna.

Vanligen beror höjda premier på högre kostnader alternativt högre risk. Konkurrensen på försäkringsmarkanden är relativt stor och det är inte allt för lätt att bara höja priserna för att öka vinsten.

Blandade tips för att sänka din kostnad

  • Du har ett visst ansvar för din egen försäkringspremie. Ju mer du vill försäkra och ju dyrare belopp ju mer kostar också försäkringen. Om du har bra koll på hur mycket ditt lösöre faktiskt är värt kan du enklare välja en lagom nivå och slipper riskera en onödigt hög premie.
  • Detsamma gäller för självrisken. Ju lägre självrisk du vill ha ju dyrare försäkring. Om du väljer en högre självrisk blir det billigare varje månad. Det innebär att du måste väga försäkringens pris mot hur ofta du tror att du behöver utnyttja försäkringen.
  • Det bästa sättet att sänka sin premie är att slippa den helt och det kanske du kan göra om du gör dig av med en eller annan försäkring som du egentligen inte behöver. Undersök vilka försäkringar du faktiskt har nytta av eller om de inte fyller något syfte.
  • Du kan, som jag redan har tipsat om tidigare, jämföra försäkringar och se till att du väljer de bästa och mest prisvärda alternativen. Det är alltid bra att jämföra och då inte bara en gång när du skaffar försäkringen utan med jämna mellanrum. Priser ändras och du kanske vill byta.